Dra nytta av sidoströmmar på växtodlingsgårdar

Aki Laaksonen, ägare till Kivilä gård, utvecklar sin grönsaksodling i Mynämäki på ett långsiktigt sätt. Gården har investerat i de möjligheter som den cirkulära ekonomin erbjuder och använder ett brett utbud av sidoströmmar för att stödja odlingen och minska behovet av externa gödningsmedel. Investeringarna har gett resultat.

Den cirkulära ekonomin för hållbarhet och produktivitet

På gården används ett antal återvunna gödselmedel, bland annat kycklinggödsel, grisgödsel, nötkreatursgödsel, fosforrikt gips och Boost NPKS kaliumgödsling. Flytgödseln berikas med Boost-gödselmedel, vilket resulterar i lägre doseringsnivåer och bättre näringsförhållanden än vanlig gödsel. Akis dagjobb på SoilFood, ett företag som är känt för sina återvunna gödselmedel, har ytterligare uppmuntrat användningen av återvunna alternativ.

På gården används ett antal återvunna gödselmedel, bland annat kycklinggödsel, grisgödsel, torkad nötkreatursgödsel, fosforrikt gips och Boost NPKS för kaliumgödsling. Flytgödseln berikas med Boost-gödselmedel, vilket resulterar i lägre doseringsnivåer och bättre näringsförhållanden än vanlig gödsel. Akis dagjobb på SoilFood, ett företag som är känt för sina återvunna gödselmedel, har ytterligare uppmuntrat användningen av återvunna alternativ.

Aki Laaksonen på sin gård Kivilä i Mynämäki, Finland.

Samarbete över gårdsgränserna

Aki har byggt upp ett omfattande nätverk med lokala jordbruksföretag. Genom dessa partnerskap kan han få tillgång till sidoströmmar av gödselmedel och även erbjuda tillbaka resurser som produceras på hans egen gård. Detta nära samarbete möjliggör en effektiv resursanvändning och stärker den lokala cirkulära ekonomin.

Målet är att samarbetet ska vara till nytta för båda parter. Till exempel erbjuds spannmålshalm till en boskapsgård för torkning, och i gengäld återlämnas den använda halmen som gödsel. Boskapsgården odlar foderhalm och vid behov används flytgödsel som gödningsmedel. Gården har också odlat stärkelsepotatis, vars biprodukt har använts för att tillverka ett effektivt Boost NPKS-kaliumgödselmedel.

Förbättrat marktillstånd och stabilare avkastning

Användningen av sidoströmmar har medfört positiva förändringar i jorden. Ökningen av organiskt material har lett till en diversifiering av markens biota och förbättrad vattenbalans. Förbättrad växthälsa gör grödorna mer stabila och tillförlitliga, även under extrema väderförhållanden.

”Genom att tillföra återvunna produkter och organiskt material till åkrarna gör vi jorden mer robust. När jorden är bättre har vi åkrar som är bättre rustade att stå emot extrema väderförhållanden, vi får med attenvårdsaspekten och det gynnar oss verkligen på många olika sätt. Och det är ännu mer prisvärda näringsämnen, vilket ytterligare gynnar jordbrukaren ekonomiskt.”

Tillförseln av organiskt material till marken har förbättrat markens tillväxtpotential.

En frisk jord lägger grunden för långsiktig produktivitet. På Kivilä gård är användningen av sidoflöden inte bara en hållbar lösning, utan också en givande sådan. Förbättrad växthälsa minskar risken för att näringsämnen läcker ut i vattendrag, vilket också är värdefullt för miljön.

Rulla till toppen