Maatalousmuovien keräily tiloilta

Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy (SuMaKi) on aloittanut maatalousmuovien keräyksen tiloilta elokuussa 2024. Uusi mobiilisovellus mahdollistaa noudon tilaamisen helposti omalle tilalle.

Vuonna 2024 SuMaKi keskittyy keräämään ainoastaan valkoisia ja värillisiä paalimuoveja.

SuMaKi -sovellus

Keräys on maatiloille veloitukseton, kun lajittelu on tehty oikein, eli valkoiset paalimuovit on eritelty värillisistä. Muovien tulee myös olla siistejä, mukana ei saa olla maa-ainesta, materiaalijäämiä tai metalliesineitä. Tilausta tehdessä sovellus pyytää arvioita lajittelusta.

Vuonna 2024 SuMaKi keskittyy keräämään ainoastaan valkoisia ja värillisiä paalimuoveja. Suunnitteilla kuitenkin on, että yritys tulee keräämään paalimuovien lisäksi myös aumamuovit sekä paalinarut ja langat. SuMaKi-sovellus on saatavilla Apple- ja Android-sovelluskaupoissa, palvelun käyttöohjeet löytyy täältä: SuMaKi noutotilaus.

Maatalousmuovit Suomessa

Maatalousmuovien kierrätys on ollut keskeinen puheenaihe maatalouden kiertotaloudesta puhuttaessa. On arvioitu, että Suomessa vuosittain syntyy 12 000 tonnia maatalouden muovijätettä, josta 7 000 tonnia olisi paalimuovia.

Kierrättämällä maatalousmuovit voidaan merkittävästi vähentää jätteen määrää ja hiilijalanjälkeä. Muovin tehokas kierrätys mahdollistaa uusioraaka-aineen hyödyntämisen ja uusien muovituotteiden valmistuksen.

SuMaKi

Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy (SuMaKi) on maatalousmuovien kierrätysyhteisö, joka kehittää valtakunnallista järjestelmää maatalousmuovien keräämiseen ja kierrättämiseen.

Yrityksen tarkoituksena on, että maatalousmuovien valmistajat, maahantuojat ja myyjät ottavat vapaaehtoisen keräys- ja kierrätysvastuun maatalousmuoveista, vaikka niillä ei olekaan lakisääteistä velvollisuutta kierrätyksestä.

Lisätietoja muovien kierrätyksestä löydät lisäksi: Maatalousmuovien kierrätys – MTK

Scroll to Top