Gårdens produktivitet, och därmed också dess ekonomi, kan påverkas positivt med en varierad växtföljd. De viktigaste fördelarna är förbättrat marktillstånd, minskat tryck från skadedjur, sjukdomar och ogräs samt förbättrad motståndskraft mot olika miljöbelastningar.
Monokultur, dvs. odling av samma grödor på samma skifte varje år, kan minska avkastningen avsevärt på grund av ökat sjukdomstryck. För vårsådd spannmål har en årlig avkastningsminskning på 4% rapporterats (Liu et al., 2016), för raps upp till 25% (Peltonen-Sainio et al., 2007) när grödan odlas flera år i rad.
Genom att variera de grödor som odlas i parcellerna kan jordbrukaren förhindra att sjukdomar, skadedjur och fleråriga ogräs ökar i antal och minska de potentiella avkastningsförluster som dessa orsakar. Att lägga till täta och djupt rotade grödor i rotationen förbättrar markens bördighet genom att ändra markstrukturen och öka markens organiska material.
Markstruktur och näringsupptag
I synnerhet monokulturer av spannmål utarmar marken på lång sikt, medan gräs å andra sidan förbättrar markens bördighet. Oljeväxter och baljväxter har också gynnsamma effekter på markens egenskaper. Grödor med ett särskilt djupt rotsystem är t.ex. rörsvingel, kummin, luddvicker och rödklöver. Bland grödor med tätt rotsystem finns engelskt rajgräs och ängssvingel.
Olika växtarter utnyttjar näringsämnen från jorden på olika sätt. En diversifierad växtföljd möjliggör en mer omfattande användning av markresurser och förhindrar samtidigt att näringsämnen läcker ut från åkern. Genom att lägga till baljväxter i växtföljden kan behovet av kvävegödselmedel minskas till följd av biologisk kvävefixering.
En varierad växtföljd och val av grödor är också en riskhanteringsstrategi för ett lantbruk Genom att odla ett brett utbud av grödor minskar jordbrukaren risken för inkomstförluster på grund av låga marknadspriser eller dålig avkastning på en viss gröda I en föränderlig klimat- och produktionsmiljö har betydelsen av riskhantering blivit viktigare än tidigare.
Verkatakkila gårds växtföljd är dynamisk
Verkatakkila gård i Vichtis, Finland, är en växtodlingsgård som drivs av Sirkku Puumalainen och Patrick Nyström och som fokuserar på en mångsidig växtföljd. Spannmål, kummin, gräs och baljväxter odlas på gårdens 200 hektar i olika cykler på upp till 7-8 år.
Flexibilitet för förändring betonas i växtföljden; planerade grödval ändras vid behov, till exempel som svar på förändrade marknadsutsikter eller markens behov. Planeringen är tomtspecifik – åkerns tillväxtförhållanden står alltid i centrum, i linje med principerna för regenerativt jordbruk.
”Välbefinnandet på jobbet har förbättrats till följd av spridningen av arbetstoppar, och arbetstillfredsställelsen har ökat genom lärande och framgångar.”
Gårdens växtföljder diversifierades fem år tidigare, när markobservationer och att lära av marken blev fokus för gårdsskötseln. Lantbrukarparet har funnit det särskilt givande att kunna påverka markförhållandena och åkrarnas produktivitet positivt genom ökad observation och välgrundade val av grödor.