Laitetaan muovi kiertämään
Muovi, sen kulutus ja kierrättäminen puhuttaa tällä hetkellä laajasti jo senkin vuoksi, että marraskuussa 2024 pidettiin YK-muovikokous Etelä-Korean Busanissa. Kokouksen keskeisimpänä tavoitteena on viimeistellä kansainvälinen muovisopimus ja sitä kautta kääntää muovin tuotanto laskuun. Haaste on melkoinen, koska tuotanto on jyrkässä kasvussa ja ennusteiden perusteella tuotanto kaksinkertaistuu vuoteen 2050 mennessä. Muoviteollisuus ry:n toimitusjohtaja Vesa Kärhä tarkentaa, että kasvu tulee pääosin kehittyvistä maista ja Länsi-Euroopassa kasvua enää oikeastaan ole.
Globaalisti muovista kierrätetään 9 prosenttia ja 12 prosenttia poltetaan. Tämä tarkoittaa sitä, että noin neljä viidesosaa päätyy kaatopaikoille tai ympäristöön. (Ali-Hoikka 2024)
Keskitytäänpä nyt nimenomaan muovin kierrättämiseen ja sen edistämiseen. On laajalti tunnistettu, että syntypaikkalajittelu on yksi toimivan kierrättämisen elinehto – toki tarvitaan infra keräysjärjestelmineen, mutta lajittelusta kaikki periaatteessa lähtee. Tarkastellaan asiaa seuraavaksi maatalousmuovien näkökulmasta.
Päästölaskenta perustuu ostetun muovin määrään, tuotteisiin ja muovin raaka-aineeseen. Tuotteet on jaettu melko karkeasti seuraaviin kategorioihin: paalimuovi, aumamuovi, suursäkit, kanisterit ja tynnyrit sekä muut muovit. Tuotteista pyydetään myös tieto ovatko ne tehty neitseellisestä muovista vai kierrätysraaka-aineesta. Yksi suurimmista potentiaalisiin päästöihin vaikuttavista tekijöistä on juuri raaka-aineen alkuperä.
eMuovi-sovellus edistämässä maatalousmuovien kierrättämistä
Maatalousmuovien kierrättämisen kentällä on viime aikoina tapahtunut loistavia kehitysaskeleita, joista varmasti yksi suurimmista on Suomen Maatalousmuovien Kierrätys Oy:n kehittämä keräys- ja kierrätysjärjestelmä. Toiminta on käynnistynyt vuonna 2024.
Toinen esimerkki kehitysaskeleista on 12.12.2024 julkaistu eMuovi-sovellus. Se auttaa alkutuottajia toimimaan entistäkin ympäristövastuullisemmin. Sovelluksella voidaan laskea maatalousmuovien hiilidioksidipäästöt sekä muovien käsittelystä aiheutuvat kustannukset. Lisäksi sovellus antaa tilakohtaisia vinkkejä päästöjen vähentämiseen, kustannussäästöihin sekä muovien kierrättämisen edistämiseen. Sovellus sisältää myös vertailutoiminnon saman tuotantosuunnan tilojen keskimääräisiin tuloksiin, joten alkutuottajat pääsevät suhteuttamaan omia tuloksiaan muihin.
eMuovi-sovellus on kehitetty Jyväskylän ammattikorkeakoulun toteuttamassa eMuovi-alustaekosysteemin kehittäminen -hankkeessa. Hanke päättyy vuoden 2024 lopussa ja sovellus siirretään osaksi MTK:n hallinnoimaa KiertoaSuomesta.fi -markkinapaikkaa.
Tutustu tarkemmin sovellukseen ja ota seuraava vastuullisuusaskel maatalousmuovien päästölaskentaan sekä kierrättämiseen.
Eero Aarresola
Lehtori
Jyväskylän Ammattikorkeakoulu
eMuovi-sovellukseen pääset tästä linkistä
Ohjeita sovelluksen käyttöön löytyy alla olevasta videosta sekä pdf -muodossa täältä.