Aki Laaksonen, Kivilän tilan isäntä kehittää pitkäjänteisellä otteella kasvinviljelytilaansa Mynämäellä. Tilalla on panostettu kiertotalouden tarjoamiin mahdollisuuksiin ja käytössä on monenlaisia sivuvirtoja, jotka tukevat viljelyä ja vähentävät tarvetta ulkopuolisille lannoitteille. Panostus maaperän kasvukuntoon on kantanut hedelmää.
Kiertotalouden keinoin kestävyyttä ja tuottavuutta
Tilalla hyödynnetään lannoituksessa useita kierrätysravinteita, kuten kananlantaa, sian lietelantaa, naudan kuivalantaa, fosforipitoista kipsiä ja kaliumlannoitukseen Boost NPKS tuotetta. Lietelantaa on väkevöitetty Boost-lannoitteilla, joiden ansiosta levitysmäärät ovat pienempiä ja ravinnesuhteet ovat normaalia lantaa paremmat. Aki on päivätöissä kierrätyslannoitteista tunnetulla SoilFoodilla, mikä on innostanut entisestään kierrätysvaihtoehtojen käyttöön.
Fosforia ei ole tarvinnut ostaa säkeissä lähes kymmeneen vuoteen – kaikki tarpeellinen fosfori on saatu sivuvirroista, pääasiassa lannasta, kipsistä ja tehokalkista. Tila toimii tehokkaasti kierrätysravinteilla, mikä on vähentänyt riippuvuutta perinteisistä lannoitteista. Kohtuuhintaiset kierrätysravinteet ovat olleet myös taloudellisesti hyvä vaihtoehto.
Yhteistyötä yli tilarajojen
Aki on luonut laajan verkoston paikallisten maatalousalan yritysten kanssa. Yhteistyön avulla hän saa käyttöönsä lannoitteiksi sivuvirtoja ja voi tarjota myös omalla tilalla tuotettuja resursseja takaisin. Tiivis yhteistyö mahdollistaa tehokkaan resurssien käytön ja vahvistaa paikallista kiertotaloutta.
Yhteistyössä pyritään siihen, että se hyödyttää molempia. Esimerkkinä se, että viljan olkea tarjotaan karjatilalle kuivitukseen, ja vastapalveluksena käytetyt pahnat saadaan lantana takaisin. Nautatilalle viljellään rehunurmea ja tarpeen mukaan saadaan lannoituksiin lietettä. Tilalla on viljelty myös tärkkelysperunaa, jonka jalostuksen sivuvirrasta on saatu tilalle tehokasta Boost NPKS kaliumlannoitetta.
Maaperän kasvukunnon ja satovarmuuden parantaminen
Sivuvirtojen käyttö on tuonut myönteisiä muutoksia maaperään. Orgaanisen aineksen lisääntymisen myötä maaperän eliöstö on monipuolistunut ja vesitalous parantunut. Parantunut kasvukunto tekee sadoista vakaampia ja luotettavampia myös sään ääriolosuhteita kohtaan.
’’Lisäämällä kierrätystuotteita ja orgaanista ainesta peltoon saamme maaperän voimaan paremmin. Kun maaperä voi paremmin, meillä on paremmin sään ääriolosuhteita kestävät pellot, saamme vesiensuojelunäkökulmankin mukaan ja siitä hyötyy todella monella eri tavalla. Lisäksi ne ovat vielä kohtuuhintaisempia ravinteita, mistä tulee entisestään taloudellista hyötyä viljelijälle’’
Maaperän hyvinvointi on vahva pohja pitkän aikavälin tuottavuudelle, ja Aki kokee sivuvirtojen hyödyntämisen olevan paitsi kestävä ratkaisu myös palkitsevaa. Parantunut kasvukunto vähentää myös ravinteiden huuhtoutumisriskiä vesistöihin, mikä on arvokasta ympäristön kannalta.